Saturday, March 20, 2010

MEREPEK 80 : Aku Tak Pandai English

Kenapa ya anak melayu lemah English?Bukan takat anak melayu je..aku pon lemah.Kaji punya kaji aku dpt tahu apa sbb dia.Merepek kali ni aku nk bg something yg berguna utk masyarakat melayu di luar sana tak kira org asli ke org iban ke.Kesian kt anak melayu zmn skrg.Interview gagal dh tu byk pulak yg menganggur.So nk slhkn siapa?Asal smpai u kita blum lg mahir berbahasa English.Hakikatnya English adlh slh satu barrier yg perlu diatasi.Berdasarkan kajian aku "Kenapa Anak Melayu Lemah English":

  • Tak suka ckp English sbb lidah terbelit2 mulut termuncung2 mcm mulut burung.
  • Bila ckp English takot org tak fhm.Yela mana tak fhm bila ko g ckp ngan datuk ko sniri.Ko bajet datuk ko bekas org suruhan colonial British ke?
  • Ko ada prejudice terhadap org lain yg ckp English.Ko ckp "Bajet terer la tu ckp English.That's why la ko tak maju2.
  • Bila nmpk org putih ko lari instead of ko g kat dia ko ckp "Hello Sir.Where u come from?"
  • Bila dlm kelas cikgu ko tak bg ko ckp BM tp ko senyap cakap ngn kwn ko.
  • Bila cikgu ko suruh ko speaking.Ko tak guna ayat yg betul even ko tahu ayat tu xblh guna for example I don't know la..Kenapa mesti ada la?
  • Bila org bg instruction dlm English ko ckp asal minah ni aku tak fhm la instead of ko memahami apa yg dia ckp.
  • Ko tak suka mak ko hantar ko g tuition BI.Bg ko BI tu tak penting pon.
  • Ko tak suka tulis essay.Bila tulis blog ko tulis BM instead of BI.
  • Bila kwn ko tegur ko salah pronoun ko cakap dia saja nk tunjuk terer instead of ko ckp"Ok terima kasih."

Benda2 ni aku slalu gak buat.Haha.But now I have to admit that BI is the most crucial language that I have to use daily.I 'm will be going to take M.U.E.T.
I aim for BAND 4.

Bangga mak aku tgk aku study2 mcm ni.
Seyes aku tak yakin bl
h dpt BAND 4.


GOOD LUCK TO THOSE WHO ARE
TAKING MUET COMING SOON

P/S: Tetiba aku teringat abah aku kata "Kak Kin hang ni tak besaq2 dah ghasa.Dok kecik tinggi ni jala.Nanti kalau keja tak taw la mcm mana".So aku pon angkat kening tak taw jugak nak kata apa.

2 comments:

naimah said...

ketam, focus on the writing n reading...
that's the most important part...
most of my fren just can get half of the mark for essay (including me)...
susah giler nk score essay...

Miss Froogies said...

i dont know whether i can pass BAND 4 or not.huhu..its really hard for me...

Related Posts with Thumbnails