Saturday, August 28, 2010

MEREPEK 142 : Anak Dedap

Salam readers.Hari ni Cik Ekin nak cakap psl anak dedap.Siapa anak dedap?Mai sini nak cerita.Semalam Cik Ekin masuk blog Fatin Mahirah one of my law friend.Fatin ada cakap sal THE SECOND THOUGHT.It's all about her frustration because of the MUET and whatsoever.KLIK HERE to read.Then I saw the comment box.Ada someone komen buat Cik Ekin rasa tersentap dan perasaan nak membalas balik membuak2.

He or she said like this:

kalau takut di lambung ombak jangan berumah ditepi pantai sebenar kamu memang tahu ittu lah peraturan nya kenapa salahkan peraturan yang ada kerana kelemahan diri sendiri?-


And I reply like this:

tein,life is always like that.we must put extra effort to be there.
to anak dedap:i don't agree with you.maybe yes.itu kelemahan kita tak dapat apa yang kita nak.but muet is something yang kita tak boleh expect.you tak fhm sbb you bkn kat tempat kami.most of my friend is debater,yang perform well in english,mang layak dpt band 6.but suma jatuh.xkan nak salahkan diri sndiri jugak?i can accept what u said if out of 319 student only 1-10 yg xdapat band 4.so please don't talk about weakness.

Memanglah kalau nak diikutkan salah diri sendiri dan kenapa perlu nak menyalahkan requirement but anak dedap jgn cakap ikut hidung.Karang bernanah kang.Sorry to say,anak dedap ko tak rasa apa yang kitaorang rasa.We put too much effort on the MUET to make up our weakness.

Yes maybe it is not enough.Tak kisahlah.But how about the student who are very excellent in English but at last got band 3?

That is why I said,don't talk about weakness.It is all about 'rezeki' from the God.Kepada suma pelajar PRE LAW semester 3.Actually we are the best student either in English or CGPA.Mungkin bukan rezeki kita dalam law.Jgn give up.Kita masih ada banyak laluan untuk belajar.Whatever the course we take,kita harus berjaya.We have to prove that ex pre law adalah pelajar yang cemerlang.Jangan rasa malu.

P/S:Anak dedap ke anak ayam ke,aku harap sgt ko baca entry aku ni.Lain kali cakap serupa bikin sikit.Jangan kasi panas otak gua.


6 comments:

NuSaNa NoSa 91 said...

sayang.. i know ur feeling.. perkara yg sama pernah berlaku kt keen.. out of 100 students yg wat foundation kt usim, 8 org je dpt band 4.. hanya 8 org ni yg qualified utk masuk law..
yg lain, terpaksa ulang dan ulang muet supaya mrk dpt masuk law.. tp syg, hanya 6 org je yg berjaya..
akhirnya, batch keen.. ada 20 org je budak law.. satu kuliah, dan itu jugalah satu kelas.. hanya 20 org.. bilangan yg amat sedikit.. tu pun campur dak2 diploma, stpm, dan stam.. klu x, mau berapa kerat je..
yup, muet is very unexpected.. ia seolah-olah rezeki je klu dpt band 4 dan ke atas.. even org yg pndai english pon, kdg2 xdpt band 4.. semuanya bergantung kpd luck..
btw, jgn hiraukan apa yg org kata.. hanya kita yg menempui makhluk bernama muet tu je yg tau betapa peritnya nk dpt band 4 semata-mata supy qualified nk masuk law..
pape pon, keep ur hard work walau apa pon bidang yg kamu pilih.. ^_^

Miss Ekin said...

thanks keen,you are very understanding.lately when people talk something nonsense about MUET,DEGREE,I'm very sensitive about it.I can accept the fate that I will not continue my degree in law.But I cannnot accept when "THESE" people said such things to my friend who are very eager to take MUET once again bcoz they are really want to become a lawyer.seolah2 dia tak langsung memberi semangat sebaliknya menyalahkan kami suma.it is not fair.we try the best for our future.how come these people blame our weakness.so sad.yes we cannot blame the requirement which is band 4 to be there.but these people also don't blame us coz our weakness.thank keen once again.really appreciate it.

FaMouS said...

thank you ekin for your sensibility. really appreciated that. biarlah apa org kata.. kalau ada rezeki x ke mana...

Miss Ekin said...

betul tein,xpayah hirau apa org kata

g0m0k9enDek said...

rezeki tuhan bagik! bukan dia.. terasa la bila sebut band3! hahahaha.. mmg rasa nak runtuh langit bila sumer d sekeliling kita tau kita bgus tapi tb2 dpat band3 je!!!!

Miss Ekin said...

tahu takpe..geram an..tapi nak buat cena..rezeki masing2

Related Posts with Thumbnails